Presentation av jaktprovsdomare

Mats Viker Jag har hållit på med Tollingjaktprov under lång tid. Först som funktionär och kastare, så jag har gjort mina dagsverken i olika vassar, båtar och ekor. Gick vidare och var provledare under ett antal år, innan jag bestämde mig för att gå vidare och utbilda mig till Tollingjaktprovsdomare, vilket var en lång men fantastiskt rolig och utvecklande utbildning. Har nu varit domare ett tag, och det är fantastiskt roligt. Att få stå som domare och på nära håll betrakta alla olika Tollare som med glädje och iver genomför sina provarbeten i olika klasser är en ära och för mig ett hedersuppdrag. Jag får ju som domare vara delaktig i att bevara och utveckla hundrasens grundläggande funktion. Den som sett en tollingjakt på riktigt, där en hund med sin lekfullhet längs strandkanten lockar in mängder med andfågel till sin undergång (tanken är ju att de ska skjutas, vilket jakt går ut på) – blir absolut hänförd. En helt unik och helt enastående jaktupplevelse. Det finns ingen liknande jaktform, så vi ska verkligen vara stolta över vad våra hundar kan utföra. Våra Tollingjaktprov är en del i att få fram hundar och hundägare som vill och kan delta i verklig jakt, alltså är dessa prov oerhört viktiga i hundrasens utveckling. Under ett Tollingjaktprov ser jag mig själv mer som en bedömare, än domare, där mitt uppdrag är att bedöma vad hunden utför i relation till det regelverk vi har. Men en annan mycket viktig del i min roll är också att stötta och hjälpa föraren genom provet, som domare finns jag även där för att ge hundföraren så bra förutsättningar som möjligt att lyckas. För är det något jag som domare verkligen vill, är att alla hundar som kommer in i provrutan – också lyckas med det föraren vill uppnå.
Marie Kinder Nilsson Jag köpte tollare för att jag och min man behövde en jakthund. Vi jagar sjöfågel vid Östersjöns kust i västra Blekinge. Direkt drogs jag med på apporteringsträningar som bl.a hölls av Marie Teorin, och på det första officiella tollingjaktprovet i Sverige, 2007, gick jag och Tessie till pris. Hon var då två år och jag tyckte så klart att dessa prov var roliga. När Tessie sedan blev tollingjaktprovschampion ville jag fortsätta vara delaktig i proven och började utbilda mig till domare, med Bosse Ferm som mentor. 2007 blev jag också uppfödare med prefixet Blazing Fowler´s. Jag har sedan dömt i större delen av Sverige, från Skellefteå i norr till Ystad i söder. År 2018 hade jag även äran att få döma det första officiella tollingjaktprovet i Norge. Efter Tessie har jag fortsatt starta mina tollare på tollingjaktprov, vilket jag tycker är viktigt att göra då och då för att hålla sig à jour och inte glömma bort hur det känns som startande att stå där med en domare – men att få jaga med mina hundar är fortfarande det viktigaste för mig.
Jag heter Therese Gardeheim och blev akutoriserad tollingjaktprovsdomare 2024. Skaffade min första tollare 2010. Startar på tollingjaktprov, retrieverjaktprov och WT med mina hundar, och två har blivit tollingjaktchampions. Det blir även lite utställning, viltspår mm emellanåt. Uppfödare av rasen sedan 2016. Är aktivitetsansvarig i Tollare i Väst sedan flera år, och även tollingjaktansvarig i SSRK Västra.
Anne Karlström men är nog mest känd som Titti. Jag har dömt tollare i nio år. Mina första tollare köpte jag 2002 och har nu tre tikar hemma. Jag är aktiv med mina hundar inom det mesta men brinner för jakten. Förutom att jag är tollingjaktdomare är jag också tollingjaktansvarig i Svenska Spaniel- och retrieverklubbens (SSRKs) huvudstyrelse.
Håkan Linde kommer från Uddevalla och är tollingjaktdomare sen ett antal år tillbaka. Stort sett all ledig tid ängnas åt hundträning av något slag, framförallt jaktträning.
Mina nuvarande hundar är Tesla och hennes dotter Ipa, båda är tollingjaktchampion.
Sverker Haraldsson Levt med tollare sedan 1995. Startade på mitt första tollingprov 1999. Engagerad i styrelsen för Tollarklubben och SSRK Hs från 2005. Tollingjaktdomare sedan 2011. Ser framemot årets bästa dagar, Tollarspecialen.